Log in met een bekend e-mailadres om toegang te krijgen tot het magazine

Stadswerk
Loading...

Future Green City Collegetour

Special 2018

“Verbinden van generaties

Tourschema Future Green City

Studenten gaan binnen een aantal jaren de ‘Future Green City’ ontwerpen, inrichten én bewonen. In Future Green City Collegetour maken ze kennis met hun toekomstige professioneel werkveld en collega’s.  De Collegetour doet zeven Hogescholen aan. In dit Tourschema vind je alle informatie over locaties, data, interviewgasten en thema’s! 

Collegetourgast Jan Willem van de Groep: “Accepteer niet te snel dat de dingen gaan zoals ze gaan!”

Jan Willem van de Groep is op 8 november de Collegetour interviewgast bij de Hanze hogeschool in Groningen. Hij heeft een lange weg afgelegd voordat hij was waar hij nu is. Niet alleen in het onderwijs (hij is een ‘stapelleerling’), ook in de ontwikkeling van zijn mindset. “Na de middelbare school wilde ik naar de Gas- en Petroleumschool in Den Helder gaan. Dat is toch wel saillant.”  

“Hoe kunnen we ons wapenen tegen weersextremen?”

Stefan Kuks is voorzitter van de nationale stuurgroep Ruimtelijke adaptatie en op 15 november de interviewgast in Deventer als het gaat over klimaatadaptatie. Als tiener wilde hij filmmaker worden en zich gaan inzetten voor vluchtelingen en politieke gevangenen. Tijdens zijn studie Bestuurskunde beslisten toevalligheden anders. 

‘Bomen horen in een bos’

Marc Lansink is vestigingsmanager bij BTL Bomendienst. Hij leidt op 15 november een workshop tijdens de Future Green City bijeenkomst in Deventer over klimaatadaptatie en groen. In de blogbijdrage ‘Boren horen in een bos’ leest u wat u tijdens zijn workshop kunt verwachten.

“Je kunt zoveel mooie en waardevolle dingen ontketenen met planten!”

Nico Wissing is oprichter en eigenaar van NL Greenlabel en GreenM2 en heeft meer dan 30 jaar ervaring in tuin- en landschapsontwerpen. Hij is met groen bloed geboren en vindt zichzelf een zondagskind. “Mensen vragen wel eens: waar haal je de energie vandaan? Nou, ik hoef nooit te weken; groen is simpelweg een onderdeel van mijn leven. Het is net als bij een muzikant. Het geeft me zoveel energie en passie.”

“Eén miljoen geveltuintjes maken nog geen klimaatrobuust Nederland”

De Future Green City college tour doet deze middag Deventer aan. Het thema is klimaatadaptatie en zo’n vijftig politici, professionals en studenten gaan met elkaar nadenken over en werken aan dit urgente thema. De toekomst zit in ieder geval in de zaal en dat stemt hoopvol!

"Hoe komen we in de donut?"

In Velp vond op 5 oktober de tweede editie plaats van de Future Green City College Tour. Dit keer was het thema Klimaatverandering. Zo’n 100 studenten en professionals zijn naar de kapel van Hogeschool Van Hall Larenstein gekomen. Journaliste Annemieke Schakelaar interviewt er Marcel Beukeboom, de Nederlandse Klimaatgezant. Ze introduceert hem als ‘onze ambassadeur van de opwarming’.

Pepijn Verpaalen:
“Soms heeft een burgerinitiatief gewoon een kleine portie professionaliteit nodig”

Pepijn Verpaalen werkt voor URBANOS, waar hij stedelijke ontwikkelingsprocessen aanstuurt. ‘Stadmaken’ noemt hij het zelf, als tegenhanger voor de steeds meer in zwang rakende Engelstalige term Placemaking. “Het doel met alle belanghebbenden in zo’n proces is steeds het vinden van gezamenlijkheid.”

“Industrialiseren, opschalen en goedkoper produceren”

De vierde sessie van de Future Green City college tour is op de Energy Campus in Groningen. Een architectonisch pareltje en energieneutraal bovendien. Een passend decor voor deze editie die als thema de energietransitie heeft. 

Het gezelschap van een kleine zestig studenten, professionals en politici komt luisteren naar het inspirerende ‘omdenkverhaal’ van Jan Willem van de Groep (Nul op de meter, Energiesprong, Factory Zero), meedoen aan workshops van BTL en Movares en input leveren tijdens het afsluitende ontwerpatelier.

Collegetourgast Marcel Beukeboom: “De bevlogenheid voor dit thema kun je niet zomaar uitzetten!”

Op 5 oktober is de Nederlandse Klimaatgezant Marcel Beukeboom de College tour interviewgast. Beukeboom is het gezicht van het Nederlandse klimaatbeleid en is overal waar over klimaat gesproken wordt. In Nederland probeert hij internationale afspraken aan nationale actie te verbinden. Jongeren hebben hierbij zijn speciale aandacht.

Collegetourgast Onno Dwars (Ballast Nedam) moedigt studenten aan zichzelf te zijn

Tijdens de eerste editie van Future Green City Collegetour, op 20 september op de HAS Hogeschool in Den Bosch, was Onno Dwars (directeur van Ballast Nedam Development) te gast. We spraken hem van tevoren uitgebreid met hem. “Voor studenten vind ik het belangrijk dat ze hun eigen agenda uitvinden en kijken waar hun energie zit”

“Wacht niet te lang, ga circulair aan de slag!”

De eerste editie van de Future Green City College Tour vond op 20 september plaats in Den Bosch. In deze bijeenkomst interviewde journalist Katja Keuchenius Onno Dwars van Ballast Nedam Development. Lees hier een compleet verslag!

 

Collegetour-interviewer Katja Keuchenius: “De mensen die ik interview zijn bezig de wereld te veranderen!”

Future Green City Collegetour kent één vast onderdeel: het Collegetour-interview. Losjes geïnspireerd op het TV-format, gaat de Amsterdamse journaliste Katja Keuchenius in gesprek met aansprekende professionals als Onno Dwars (directeur Ballast Nedam Development), Willemijn Hoebert (meteoroloog en weervrouw bij de NOS) en Jan-Willem van de Groep (Nul op de meter).

“Kennis maken met elkaar en synergie zoeken; daar draait het om”

Voor Stadswerk en branchevereniging VHG is de Future Green City de stip op de horizon. Deze toekomstbestendige en duurzame stad wordt in de toekomst ontworpen, beheerd én bewoond door de studenten van nu. In Future Green City Collegetour ontmoeten studenten en hun professioneel werkveld van de toekomst elkaar. Maarten Loeffen (Stadswerk) en Egbert Roozen (VHG) vertellen erover

Vereniging Stadswerk Nederland: is uw gemeente al aangesloten?

Onze openbare ruimte, de fysieke leefomgeving, is het visitekaartje van iedere gemeente. Daar krijgt de cultuur van de samenleving vorm en geeft een gemeente haar ambities vorm. Welke keuzes zijn de meest toekomstbestendige, welke de meest urgente? Wat hebben we nodig om onze fysieke leefomgeving duurzaam te ontwerpen en, samen met betrokken burgers, in te richten en beheren? Vraagstukken die alle gemeenten en ketenpartners bezig houden.

“Niet zeuren, niet praten, maar een openbare ruimte écht veranderen!”

De derde editie van de Future Green City college tour reizen we door weer en wind met z’n allen af naar het uiterste Zuiden van ons land. Naar Zuyd Hogeschool in Heerlen om precies te zijn. Daar blijkt ‘met z’n allen’ een knusse, compacte groep studenten en professionals te zijn.

Deze keer interviewt Katja Keuchenius stedenbouwkundige Pepijn Verpaalen van URBANOS. De combinatie van ‘denkprojecten’ en ‘doeprojecten’ maakt zijn werk zo interessant. Hij vertelt over een aantal aansprekende projecten. Zoals in Den Haag waar de gemeente straten en buurten ging herinrichten.

‘Verander je de omgeving, dan verandert het gedrag van mensen’

‘Leisure en leefbaarheid’, dat was het thema van de laatste editie van de Future Green City College Tour. Deze vond plaats op 17 januari tijdens de beurs Infratech in Ahoy Rotterdam.

'Future Green City’, Green First

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds meer dat wat we gevoelsmatig allang weten: ‘groen is goed voor ons’. Mensen voelen zich gelukkiger en gezonder met groen om zich heen. Als je echter kijkt naar de huidige bebouwde omgeving leven we grotendeels in het stenen tijdperk. Hier zijn we qua functioneren helemaal niet op ingesteld. Als je de bestaansgeschiedenis van de mens op 1 uur stelt, hebben wij maar liefst 59 minuten en 43 seconden doorgebracht in een groene omgeving!

Tourschema

30|10

Doe democratie, Zuyd Hogeschool Heerlen

08|11

Energietransitie, Hanzehogeschool Groningen

15|11

Klimaatadaptie, Hogeschool Saxion Deventer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Sociale Media

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en onze activiteiten? 

Koninklijke Vereniging Stadswerk Nederland

Stadswerk magazine

In deze digital twin van Stadswerk magazine plaatsen wij – evenals in onze reguliere uitgave – redactionele artikelen en bijdragen die worden aangeleverd door partners en betrokken bedrijven. Dankzij het online format kunnen we meer ruimte bieden aan onze partners. Alle artikelen worden gepubliceerd onder redactionele verantwoordelijkheid van Stadswerk magazine.

Sociale Media

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en onze activiteiten?