Log in met een bekend e-mailadres om toegang te krijgen tot het magazine
Stadswerk magazine is hét tijdschrift voor professionals die werkzaam zijn in de fysieke leefomgeving. Alle aspecten van het beheer, ontwerp en inrichting van de buitenruimte komen in ons magazine aan bod, van regelgeving en ontwerp tot producten en materialen. En tegenwoordig verschijnt ons magazine ook digitaal! In deze digital twin vindt u dezelfde artikelen en bijdragen van onze partners als in onze papieren uitgaven. Tegelijkertijd kunnen we dankzij het digitale format meer ruimte bieden aan onze auteurs om extra materiaal te delen, bijvoorbeeld afbeeldingen, video’s en aanvullende links. Het beste van twee werelden in één dus!
Wat is er nieuw?
De digital twin van Stadswerk magazine is toegankelijk voor alle abonnees van ons tijdschrift. Via een persoonlijke inlogcode zijn onze laatste nummers zo altijd en overal voor u beschikbaar. Deze digitale uitgaven zijn bovendien veel meer dan een gewone pdf: de redactionele artikelen zijn voorzien van links naar onder meer verklarende filmpjes, aanvullende afbeeldingen en onderliggende rapporten. Zo worden de nieuwe mogelijkheden van een digitale uitgave volop benut!
Waar vind ik de digital twins?
Alle digital twins komen tegelijk met het verschijnen van de papieren uitgaven op de overzichtspagina te staan. Abonnees ontvangen daarnaast per mail een aankondiging zodra er een nieuwe editie online is gezet.
Vul een zoekterm in om te zoeken binnen alle publicaties.
Log in met een bekend e-mailadres om toegang te krijgen tot het magazine
Roetschorsziekte in Nederland
We worden in Nederland regelmatig geconfronteerd met nieuwe schadelijke organismen. Veel boomeigenaren moeten nu rekening houden met roetschorsziekte in het beheer van hun esdoorns. Bij een gevorderde aantasting van deze schimmel kan de boom afsterven. Daarnaast kunnen de sporen die de schimmel produceert een gezondheidsrisico opleveren voor mensen die er vaak aan worden blootgesteld. Het werken met aangetaste bomen vergt dus extra aandacht.
Na de introductie van roetschorsziekte in Nederland in 2013 is het nu over een groot deel van het land verspreid. De afgelopen tijd worden er steeds vaker aantastingen aangetroffen. De meeste bomen met roetschorsziekte zijn in Zuid-Holland gevonden. Verder zijn er ook aantastingen bekend in Noord-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en sinds kort in Flevoland.
Nu roetschorsziekte een groter probleem vormt wordt er ook meer onderzoek naar gedaan. Op dit moment weten we dat de schimmel onzichtbaar in bomen aanwezig kan zijn zonder schade te veroorzaken. Ook is duidelijk geworden dat roetschorsziekte symptomen veroorzaakt in verzwakte esdoorns, wanneer het warm en droog weer is. De verwachting is dat erdoor het veranderende klimaat roetschorsziekte nog meer voor zal voorkomen.
Aangetaste bomen kunnen soms lang onopgemerkt blijven staan omdat een zwarte verkleuring van dode takken een veel voorkomend verschijnsel is. Het is juist belangrijk om te achterhalen waar de ziekte allemaal aanwezig is. Bij het vermoeden van een aantasting kan een deskundige met een inspectie vaststellen of het om roetschorsziekte gaat. Wanneer er wordt gewerkt met het hout wat is aangetast door roetschorsziekte, dienen er een aantal aanvullende veiligheidsmaatregelen genomen te worden. Deze veiligheidsmaatregelen zijn te vinden via het informatieblad op de website van idverde Bomendienst.
Tekst & beeld: idverde
idverde Bomendienst
Marowijne 80
7333 PJ Apeldoorn
Meer weten?
De specialisten van idverde Bomendienst staan u graag te woord. Neem contact op via de e-mail of telefoon. Kijk hiervoor op onze website.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Sociale Media
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en onze activiteiten?
Stadswerk magazine
In deze digital twin van Stadswerk magazine plaatsen wij – evenals in onze reguliere uitgave – redactionele artikelen en bijdragen die worden aangeleverd door partners en betrokken bedrijven. Dankzij het online format kunnen we meer ruimte bieden aan onze partners. Alle artikelen worden gepubliceerd onder redactionele verantwoordelijkheid van Stadswerk magazine.
Sociale Media
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en onze activiteiten?