Log in met een bekend e-mailadres om toegang te krijgen tot het magazine

Stadswerk
Loading...

Veertigduizend hectare meekoppelkans 

Een van de mooiste ambtelijke woorden van de afgelopen jaren vind ik ‘meekoppelen’. Buiten de overheid is dat een onbekend woord. Als ik naar de supermarkt moet, dan vraagt mijn vrouw bijvoorbeeld niet om het oud papier mee te koppelen.

Als ik het woord zou gebruiken in ons bedrijf dan word ik glazig aangekeken. Meekoppelen noemen wij ‘iets verder kijken dan je neus lang is’. Toch is ‘meekoppelen’ of het zelfs nog mooiere ‘meekoppelkans’ een prachtig woord dat het in zich heeft om projecten goedkoper en beter te laten verlopen. Want dat gebeurt als je de reikwijdte van een project verruimt.

In het bestuur van Het Nationaal Daken Plan kwam het woord ‘meekoppelkans’ ook ineens terug in het plan van aanpak. Het Nationaal Daken Plan is het vervolg van de Green Deal Groene Daken. De Green Deal heeft afgelopen jaren een samenwerking opgeleverd tussen onderwijsinstellingen, de dakensector, natuurorganisaties en overheden. Het Plan heeft als ambitie de komende vier jaar te gebruiken om het dak structureler te gebruiken. Het dak als meekoppelkans.

Onze steden staan voor forse uitdagingen op het gebied van klimaatadaptatie. Stresstesten worden uitgevoerd en programma’s opgetuigd. Er zijn subsidieregelingen voor begroeide daken. Je zou zeggen: het dak wordt al aardig meegekoppeld. Toch zie ik nog wel wat fundamentele uitdagingen.

Een begroeid dak dat de waterbergende functie hoogwaardig invult, waarbij voldoende bodem ligt voor een biodiverse beplanting, kan een enorme impact hebben op de uitdagingen waar onze steden voor staan: significante ontlasting van het riool, koeling van de stad, luchtzuivering en het verhogen van het welzijn van haar bewoners. Maar ook het vergroten van het natuurareaal in de stad en daarmee het zo cruciale herstel van biodiversiteit. De Green Deal Groene Daken heeft hier een erg geschikt document over opgeleverd. Ook het Handboek Levend Gebouw van de Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners laat dit zien aan de hand van concrete projecten. Beiden raad ik dan ook van harte aan.

Toch blijven begroeide daken, zeker in de bestaande bouw, marginaal. Er ligt in Nederland ruim 400 miljoen vierkante meter dak. 40.000 hectare meekoppelkans voor de opgaven waar onze steden voor staan. Ondanks alle stimuleringsregelingen is het tempo nu zo laag dat we 750 jaar bezig zullen zijn om alles wat nu plat en zwart is slim in te richten. De reden: voor de dakeigenaar is de investering te hoog en de terugverdientijd te lang. De enige manier waarop we werkelijke impact maken, is wanneer we echt gaan meekoppelen. Met stadsvernieuwing, met rioleringsplannen en met groencompensatieplannen. Stop met het bouwen van grotere riolering en bergingskelders en stop dat geld in daken. Stop met het kopen van landbouwgrond voor natuurcompensatie, maar investeer dat in groen op het dak. Het dak ligt braak, de eigenaren zijn welwillend. De meekoppelkans is een schot voor open doel. Kortom, meekoppelkans mag van mij hét woord van 2020 worden.

Tekst: Friso Klapwijk  De Dakdokters en bestuurslid Nationaal Daken Plan

Beeld: Pixabay

Website

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de uitgaven van Stadswerk Magazine? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

  

  • Een groen plein begint met een gezonde basis

    Vorig artikel
  • Uw eigen digitale magazine?

    Volgend artikel

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Sociale Media

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en onze activiteiten? 

Koninklijke Vereniging Stadswerk Nederland

Stadswerk magazine

In deze digital twin van Stadswerk magazine plaatsen wij – evenals in onze reguliere uitgave – redactionele artikelen en bijdragen die worden aangeleverd door partners en betrokken bedrijven. Dankzij het online format kunnen we meer ruimte bieden aan onze partners. Alle artikelen worden gepubliceerd onder redactionele verantwoordelijkheid van Stadswerk magazine.

Sociale Media

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en onze activiteiten?